Elavtal och elnät – Vad innebär skillnaden för dig?
Många tror att elpriset är något statiskt, något man bara måste acceptera. Men elmarknaden är fri, vilket betyder att du har möjlighet att påverka vad du betalar – om du vet hur du ska göra.
Det finns dock en sak du inte kan påverka: elnätet. Det utgörs till största delen av transmissionsnätet, som svenska staten äger.
Om elavtal
Ditt elavtal avgör vilket elbolag du köper din el av, hur mycket du betalar per kilowattimme (kWh) och om du får förnybar energi eller inte. Vilket elavtal du väljer kan innebära skillnaden mellan en rimlig elräkning och ett chockerande kuvert varje månad.
Men ett elavtal räcker inte för att du ska få ström i hemmet – du behöver också ha ett elnätsavtal.
Var kan du aktivt spara pengar? | |
Elnätsavtal | Elhandelsavtal |
Du kan inte välja elnätsleverantör själv – den bestäms av var du bor. Det är detta företag som ansvarar för att elen transporteras hem till dig genom elledningarna. Elnätsavgiften är ofta en kombination av en fast månadsavgift och en rörlig del baserad på din elanvändning. | Här har du friheten att välja! Det är elhandelsbolaget som säljer själva elen till dig, och det är här du kan spara pengar genom att vända dig till något av de billigaste elavtalen på marknaden. Att inte välja är det sämsta du kan göra, för då får du ett anvisningsavtal. Mer om detta strax! |
Olika typer av elavtal – Vilket passar dig bäst?
Elavtal är inte ”one size fits all”. Olika avtalstyper passar olika typer av hushåll, beroende på hur mycket risk du är villig att ta, hur viktigt det är med förutsägbarhet och hur aktiv du vill vara i att följa elmarknaden. Låt oss kika
Var kan du aktivt spara pengar? | |
Elnätsavtal | Elhandelsavtal |
Du kan inte välja elnätsleverantör själv – den bestäms av var du bor. Det är detta företag som ansvarar för att elen transporteras hem till dig genom elledningarna. Elnätsavgiften är ofta en kombination av en fast månadsavgift och en rörlig del baserad på din elanvändning. | Här har du friheten att välja! Det är elhandelsbolaget som säljer själva elen till dig, och det är här du kan spara pengar genom att vända dig till något av de billigaste elavtalen på marknaden. Att inte välja är det sämsta du kan göra, för då får du ett anvisningsavtal. Mer om detta strax! |
Olika typer av elavtal – Vilket passar dig bäst?
Elavtal är inte ”one size fits all”. Olika avtalstyper passar olika typer av hushåll, beroende på hur mycket risk du är villig att ta, hur viktigt det är med förutsägbarhet och hur aktiv du vill vara i att följa elmarknaden. Låt oss kika
Fast avtal – För dig som vill ha full koll
Tänk dig att du har samma elpris oavsett vad som händer i världen. Elmarknaden kan svänga vilt – elpriserna kan skjuta i höjden på vintern eller sjunka drastiskt under blåsiga dagar. Men du? Du betalar samma pris per kWh, varje månad, varje år.
Positivt:
- Förutsägbara kostnader – perfekt för budgeteringen.
- Du slipper oroa dig för elmarknadens svängningar.
- Extra tryggt om du bor i en eluppvärmd villa och har hög förbrukning.
Negativt:
- Om elpriserna sjunker rejält sitter du fast med ett högre pris, och är generellt ofta lite dyrare än rörligt pris.
- Kan ha långa bindningstider (ibland 1–3 år).
→ Passar dig som: Vill ha trygghet och slippa stress över ovisshet kring elräkningar.
Rörligt avtal – Potentiella toppar och dalar
Har du lite is i magen? Då kan ett rörligt elavtal vara ett smart val. Här följer elpriset marknaden – vilket betyder att det kan vara riktigt billigt vissa månader, men också att det kan skena iväg under exempelvis en kall vinter.
Positivt:
- Historiskt sett billigare än fasta avtal på lång sikt.
- Du drar nytta av låga elpriser när marknaden är gynnsam.
- Ingen lång bindningstid – du kan oftast byta när du vill.
Negativt:
- Svårare att planera budgeten.
- Kräver att du är lite insatt i elmarknaden och redo att anpassa dig.
→ Passar dig som: Kan hantera att elräkningen varierar och vill ha chans på lägsta möjliga pris över tid.
Mixavtal – En ultimat kombo?
Kan du inte bestämma dig mellan fast eller rörligt elavtal? Då kanske mixavtalet är din grej! Här får du en del av elen till fast pris och en del till rörligt pris – vilket gör att du kan dra nytta av låga marknadspriser men samtidigt har viss trygghet om priserna rusar.
Positivt:
- Ger en balans mellan trygghet och potential för låga priser.
- Mindre risk än helt rörliga avtal.
- Bra om du vill ha stabilitet men ändå viss flexibilitet.
Negativt:
- Ofta lite dyrare än rena rörliga avtal under längre perioder med låga elpriser.
- Inte lika förutsägbart som ett fast avtal.
→ Passar dig som: Vill ha en smart mellanväg och slippa välja sida helt.
Anvisningspris – Utan aktivt val, i snitt 30 % dyrare
Att inte välja alls är det sämsta alternativet. Om du flyttar in i en bostad och inte aktivt väljer ett elavtal hamnar du automatiskt på ett anvisningspris, vilket kan vara upp till 30 % dyrare än ett vanligt avtal. Många svenskar har detta utan att ens veta om det. I januari 2025 hade 8 % av de svenska hushållen ett anvisat avtal.
Elbolagen tjänar stora pengar på en missuppfattning om att det är svårt att jämföra och byta elavtal – eftersom det i själva verket är riktigt enkelt.
Positivt:
- Kräver noll ansträngning eller insats från dig – men det är också den enda fördelen.
Negativt:
- I snitt 30 % dyrare än andra alternativ.
- Ingen prisgaranti – du betalar vad elbolaget bestämmer.
- Kan vara svårt att ens förstå att du har det här avtalet.→ Passar dig som: Den som vill slösa pengar i onödan. Skämt å sido, ett anvisningsavtal passar inte någon! Se till att byta direkt – vi hjälper dig!
Varför ska du jämföra elavtal?
Elmarknaden rör sig ständigt. Priser förändras, elbolag erbjuder nya rabatter och vissa perioder på året är elen dyrare än andra. Om du aldrig jämför eller byter elavtal riskerar du att betala mer än nödvändigt – helt i onödan.
Spara pengar på bättre elavtal. En av de största anledningarna att jämföra elavtal är såklart prisfrågan. Varför betala mer än du måste?
Genom att välja elavtal utifrån ekonomiska aspekter kan du:
- Hitta det lägsta priset per kWh
- Undvika dolda avgifter och höga påslag
- Säkerställa att du får el från hållbara energikällor om du vill det
- Slippa ovälkomna prishöjningar om du väljer rätt avtalsform
→ När du gör din elavtalsjämförelse via oss kan du räkna med att få tydlig, transparent och gratis hjälp, som gör gott för din plånbok och, i dubbel bemärkelse, din energi.
Så mycket kan du spara på att jämföra elavtal
Hur mycket pengar kan du faktiskt spara? Låt oss ta ett exempel på hur besparingar tillgängliga genom oss kan se ut. Här kikar vi på en stor villa i Uppsala, alltså elområde 3, med eluppvärmning.

För den som bor i en lägenhet kan ett snabbt avtalsbyte spara hundratals kronor årligen – pengar som kan användas till något betydligt roligare än elräkningar!
Parametrar som avgör om du får det bästa elavtalet
Vi är nu överens om att en jämförelse av elavtal är A&O för att slippa onödigt höga elräkningar. Men vilka faktorer bör du egentligen väga in i jämförelsen? Vi har tagit fram denna behändiga lista som du kan luta dig mot när du ska byta avtal.
- Elpris och avtalstyp – Fast eller rörligt? Det ena ger trygghet, det andra flexibilitet. Vad passar din ekonomi och risktolerans?
- Elens ursprung – Vill du ha 100 % förnybar energi eller nöjer du dig med det billigaste alternativet? Välj mellan sol, vind, vatten eller kärnkraft. Certifieringen Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen är en bra ledstjärna om du vill ha grön el.
- Påslag och avgifter – Ett till synes lågt elpris kan gömma dolda kostnader. Kika på månadsavgifter, påslag per kWh och fakturaavgifter.
- Bindningstid och uppsägningstid – Frihet att byta när du vill eller rabatter mot lojalitet? Läs det finstilta för att undvika dyra överraskningar.
- Kundservice och omdömen – Får du snabb hjälp vid problem eller fastnar du i en chatt med en oresonlig AI-bot? Kolla recensioner och jämför kunders nöjdhet.
- Rabatter och erbjudanden – Välkomstrabatt, förmånligt timprisavtal eller schyssta lojalitetsförmåner? Ibland kan elavtalserbjudanden likt dessa väga upp för ett något högre elpris.
- Möjlighet till timprisavtal – Vill du styra din förbrukning smart och ladda elbilen när elen är billigast? Timdebitering kan ge stora besparingar.
- Automatisering och appar – Har elbolaget en smidig app där du kan följa din förbrukning och optimera din elkostnad i realtid, givet att ditt avtal är rörligt?
- Garanterat fossilfritt och klimatinitiativ – Stödjer elbolaget en grön omställning eller säljer de el utan lika stor hänsyn till miljön? Hos oss kan du vara säker på att hitta ansvarstagande bolag, utan att för den delen vara onödigt dyra. Kravet på elcertifikat säkerställer bland annat detta.
- Flexibilitet och framtidssäkring – Kan elbolaget anpassa sig till nya teknologier, elbilsboomen och smarta hem-lösningar?
Så fungerar det att byta elavtal
Låt oss nu kika på hur du kan teckna elavtal på ett sätt som sparar dig tid och pengar. Vi gör det snabbt, enkelt och helt gratis. Det handlar om några klick – resten sköter i princip ditt nya elbolag.
Kolla vilket avtal du har idag
Ta fram din senaste elräkning eller logga in på ditt elbolags hemsida. Här kan du se:
- Vilken typ av avtal du har (fast, rörligt eller mix).
- Hur länge avtalet gäller (har du en bindningstid?).
- Vad du betalar per kWh.
Jämför elpriser
Luta dig mot checklistan ovan, samt filtrera och sortera efter dina egna önskemål.
Välj ett nytt avtal
När du hittat ett bättre avtal klickar du dig vidare och omdirigeras då direkt till teckningssidan. Ditt nya bolag sköter uppsägningen av ditt gamla avtal åt dig.
Klart!
Du behöver inte byta elmätare eller elnät – det enda som förändras är vilket elbolag som fakturerar dig för elen. Enklare än så blir det inte!
→ Hur lång tid tar bytet?
Om du redan har ett rörligt avtal sker bytet ofta inom 14 dagar. Har du ett fast avtal kan du behöva vänta tills din bindningstid löper ut.
4 tips för att hitta ett billigt elavtal
Elpriserna baseras på utbud och efterfrågan, så som enskild konsument kan du inte göra alltför mycket åt själva priset. Det du däremot kan göra och där du har mycket makt vad gäller att spara pengar är att välja ett så billigt elavtal som möjligt inom det bestämda prisspannet.
Låt oss dela med oss av fyra tips!
- Undvik långa bindningstider
Vissa elbolag erbjuder lockpriser men binder upp dig i flera år. Om elpriserna sjunker kan du bli fast med ett dyrt avtal. - Jämför alltid totalkostnaden
Alla elbolag prissätter elen på samma sätt utifrån spotpriset på elbörsen Nord Pool. Enda ställena på vilka det skiljer sig åt är mellan Sveriges elområden.
Med det sagt är de olika bolagens påslag som skiljer dem åt. Vissa avtal ser billiga ut vid första anblick, men har till synes dolda avgifter. Kolla alltid på priset som inkluderar alla skatter, elcertifikat och andra avgifter.

- Håll koll på elmarknaden – timing kan spara pengar!
Elpriserna varierar beroende på säsong och efterfrågan. Det kan därför vara klokt att teckna avtal när priserna är låga, ofta under sommarhalvåret. Framför allt bör du undvika att binda ditt pris under vintern när elen brukar vara som dyrast!
- Tänk långsiktigt
Flera aktörer som du hittar hos oss erbjuder fina erbjudanden där de erbjuder upp till ett år (vanligt med nio månader) utan månadsavgifter. Det är toppen, men kom ihåg att se till att de fasta avgifterna därefter inte blir orimliga. Det finstilta är din bästa, om än kanske tråkigaste, vän.
Tre smarta elspartips – Spara energi utan att försämra din vardag
Att spara el handlar inte bara om att minska sin elräkning – det är också ett sätt att leva mer hållbart och ta kontroll över sin energianvändning. Och det bästa av allt? Det finns enkla knep som kan göra stor skillnad utan att du behöver kompromissa med bekvämligheten.
Här är tre smarta och oväntade tips som hjälper dig att hålla nere både elförbrukningen och kostnaderna!
Städa och spara pengar
Tänk dig att du ska springa ett lopp, men dina skor är täckta av lera. Det blir betydligt jobbigare, eller hur? Samma sak gäller för dina hushållsapparater!
En smutsig kyl, dammiga element och igensatta filter gör att apparaterna får jobba hårdare – och drar mer el.
Så fixar du det snabbt:
- Rengör baksidan av kylen och frysen från damm, vilket kan sänka energiförbrukningen med upp till 30 %.
- Dammsug elementen så att värmen sprids på ett effektivt sätt.
- Rensa filtret i torktumlaren efter varje användning, eftersom det gör att kläderna torkar snabbare och på så sätt sparar energi.
Göm dig och håll koll på temperaturen
Detta är kanske självklart under nattetid, men kom ihåg att dra för persienner och gardiner hemma. Det gör faktiskt mer för isoleringen än man kan tro, så att du inte behöver brassa på med full värme hemma.
Genomsnittsvillan i Sverige har 22 grader inomhus. Om vi säger att det resulterar i elräkningar på drygt 24 000 kronor årsvis, kan hushållet spara en bra bit över 3 000 kronor om året med endast två grader lägre temperatur.

Vädra rätt
Svenskar älskar frisk luft – men visste du att fel vädringsteknik kan kosta dig onödiga pengar? Många låter fönstret stå på glänt hela dagen, vilket gör att värmen sipprar ut och elräkningen ökar. Det finns ett smartare sätt för att få frisk luft utan att släppa ut värmen – och pengarna – genom fönstret.
Så vädrar du energieffektivt:
- Vädra snabbt och effektivt – öppna flera fönster samtidigt i några minuter istället för att låta ett stå öppet i timmar.
- Stäng av elementen när du vädrar – annars försöker de kompensera för kylan och drar onödigt mycket el.
- Använd korsdrag – skapar en snabb luftväxling utan att kyla ner hela bostaden.
Med dessa knep får du frisk luft utan att släppa ut värmen – och pengarna – genom fönstret.
Hur påverkas elpriset av väder och energikällor?
Elpriset är alltså till stora delar en fråga om efterfrågan och utbud, men det påverkas också i hög grad av vädret och de energikällor som används för att producera el. Sverige har en energimix som består av vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och viss kraftvärme.
30 % av elproduktionen står kärnkraft för, vilke eroende på hur väderförhållandena ser ut kan priserna skifta kraftigt.
Det finns sex kärnreaktorer i drift i Sverige. Reaktorerna är fördelade med 3 st i Forsmark, 1 st i Oskarshamn och 2 st i Ringhals. Kärnkraften står för cirka 30 procent av elproduktionen i Sverige.
Hur kan vädret påverka elpriset?
Om du någon gång har undrat varför elpriset skjuter i höjden under vintern eller varför det kan vara billigare en blåsig höstdag än en vindstilla sommarkväll, så har du svaret här: vädret spelar en avgörande roll för elproduktionen och elförbrukningen.
- Kalla vintrar ökar efterfrågan på el för uppvärmning – vilket pressar upp priserna.
- Varma somrar kan påverka kärnkraftens effektivitet och minska produktionen.
- Mycket regn gynnar vattenkraften, vilket leder till lägre elpriser.
- Blåsiga dagar ökar vindkraftsproduktionen och kan pressa ner priset.
- Torka eller lågt vattenstånd minskar vattenkraftens kapacitet och höjer priserna.
Sveriges beroende av förnybara energikällor gör oss särskilt känsliga för väderförändringar – både på gott och ont. Sambanden är självklara, och vi ska strax gå in på det.
Men, hur stor skillnad kan vädret egentligen bidra till? Enorma. Se bara här på ett exempel från elområde 4, alltså allra mest söderut i Sverige. Vi förstår att dessa svängningar kan ta hårt på plånboken – se till att ha skapat de bästa förutsättningarna att tackla dessa med marknadens bästa elavtal 2025 för just dig!

Vattenkraft och mycket regn eller snö
Vattenkraft är Sveriges största elproducent och står normalt för 40 – 50 % av elproduktionen. Under 2023 var den siffran 40,3 %. Vattenkraften är stabil, planerbar och en av de billigaste energikällorna – men den är också beroende av hur mycket nederbörd vi får.
Hur påverkas elpriset av regn och vattenkraft?
- Mycket regn = Låga elpriser – När det regnar mycket fylls vattenmagasinen, vilket ger hög produktion och lägre priser.
- Torka och låga vattennivåer = Höga elpriser – Vid torra perioder minskar vattenkraftens kapacitet, vilket kan pressa upp priserna.
- Snömängden på vintern spelar roll – Snösmältningen på våren fyller på vattenmagasinen och kan sänka elpriserna inför sommaren.
Vindkraft och starka eller svaga vindar
Vindkraften har vuxit explosionsartat de senaste åren och står nu för 20 % av Sveriges elproduktion. Den är en viktig pusselbit i energiomställningen – men den är också väldigt väderberoende.
Hur påverkas elpriset av vindkraften?
- Blåsiga dagar = Låga elpriser – När det blåser mycket kan vindkraften producera stora mängder el, vilket pressar ner elpriserna.
- Vindstilla = Höga elpriser – När det är vindstilla produceras ingen vindkraft, vilket kan leda till högre priser om andra kraftkällor inte kan täcka behovet.
- Stora variationer över året – På hösten och vintern blåser det oftast mer, vilket kan leda till lägre elpriser under dessa perioder.
—> Sambanden är alltså rätt så självklara, men genom att förstå hur väder och energikällor påverkar elpriset kan du göra smartare val när du tecknar elavtal och använder elen. Sveriges elpriser är alltså sårbara för väderfluktuationer, och mycket är också en fråga om politik.
Ordlista i elvärlden
Så att du ska bli en ännu smartare konsument och enklare förstå hur allt hänger ihop, kan det vara bra att ha koll på några viktiga eltermer.
Anläggnings-ID – Ett unikt nummer som identifierar din elanläggning. Det behövs när du ska byta elbolag eller teckna ett nytt elavtal, och du hittar det på din elräkning.
Anvisningsavtal – Ett avtal du får automatiskt om du inte aktivt väljer ett elavtal. Dessa avtal är ofta 30 % dyrare än andra alternativ.
Effekt – Mängden energi som används vid ett visst tillfälle, mätt i kilowatt (kW). Viktigt att ha koll på om du vill minska din elförbrukning.
Elcertifikat – Ett statligt system för att främja förnybar elproduktion, som elbolag är bundna att köpa. Bakas ofta in i din elräkning som exempelvis 5–10 öre per kWh.
Elhandelsavtal – Avtal med en elhandelsleverantör där du betalar för själva elförbrukningen. Här kan du välja fritt bland olika elbolag.
Elnätsavtal – Avtal med det lokala elnätsbolaget för att få elen transporterad till din bostad. Det går inte att välja elnätsleverantör, utan detta är monopolariserat.
Elområden – Sverige är uppdelat i fyra elområden (SE1-SE4), där elpriserna kan skilja sig beroende på var du bor. Generellt är elen dyrare i södra Sverige än i norr.
Fast elpris – Ett elavtal där du betalar samma pris per kWh under en bestämd period. Perfekt för den som vill ha kontroll över sina kostnader.
Kapacitetsbrist – När elnätet inte kan leverera tillräckligt med el för att täcka efterfrågan. Kan leda till höga priser och i extrema fall elbrist.
kWh (kilowattimme) – Enheten som mäter din elförbrukning. Om en apparat på 1 000 watt är igång i en timme förbrukar den 1 kWh.
Rörligt elpris – Ett elpris som varierar från exempelvis månad till månad eller timme till timme, baserat på marknadens svängningar. Kan vara billigare i längden men innebär också större risk.
Spotpris – Det pris elbolagen betalar för elen på Nord Pool, den nordiska elbörsen.
Avslutande tankar
Att byta elavtal behöver inte vara krångligt – tvärtom! Du gör din plånbok och dina värderingar en stor tjänst genom en solid jämförelse och ett aktivt beslut kring bolag och avtalsform. Du kommer även långt på att hålla dig lite uppdaterad kring vad som händer på elmarknaden och vad som påverkar elpriserna.
Låt oss hjälpa dig att ta makten över ditt elavtal och optimera din elkostnad. Jämför, välj smart och njut av känslan av att ha gjort en riktigt bra deal, varje gång du lagar favoriträtten i ugnen, läser tidningen i lampans sken eller tittar på favoritserien!
Vanliga frågor om elavtal
Det beror på vem du är! Du ska välja ett elavtal som passar din plånbok, dina värderingar kopplat till förnybar energi och din vilja att ha förutsägbarhet.
Vill du ha trygghet och förutsägbarhet? Då är fast elpris din bästa vän. Är du däremot beredd på lite osäkerhet och chans till lägre kostnader? Då kan ett rörligt avtal vara rätt väg att gå.
Är du en planerare som gillar stabila kostnader? Ja, bind elpriset. Är du OK med att dina elräkningar kan se rejält olika ut från månad till månad, och hoppas på låga elpriser? Låt det vara rörligt.
Båda har sina fördelar – frågan är hur mycket du gillar överraskningar på elräkningen!
Ja! Har du både ett hem och ett fritidshus? Då kan du (och bör du) ha olika elavtal för dem. Se bara till att välja rätt avtalsform för varje plats!
Minst 14 dagar innan, så att du slipper flytta in i en bostad där ljuset inte ens går att tända. Du vill inte äta flyttpizzan i mörker, eller hur? Planering sparar både tid och stress!
Bäst beror på dig och hur pass stor osäkerhet du kan hantera. Du kan se på det som att välja mellan en prenumeration med fast pris eller att betala per gång och hoppas på rea.
Fast pris = lugn och ro, du vet vad du betalar.
Rörligt pris = kan vara billigare, men också en ekonomisk berg- och dalbana.
Mixavtal = som det låter, en kombination som kan löna sig.
- Jämför avtal – priser och villkor kan skilja sig rejält. Hos oss kan du göra en tydlig, transparent och gratis jämförelse dygnet runt. Ställ detta mot vad du betalar i nuläget för att se potentiella besparingar!
- Välj leverantör och ha ditt anläggnings-ID redo (du hittar det på din elräkning).
- Teckna avtalet direkt här genom oss på nätet. Den nya leverantören sköter bytet åt dig. Svårare än så är det inte! Börja jämföra redan idag och dröm dig bort kring vad för roligare saker pengarna ska gå till!